Sajtóhírek

Hírforrás

Nem pusztán új üzleti kapcsolatok kiépítését célozza, hanem új klasztertagokat is keres az első magyarországi klaszterként külföldön irodát nyitó Omnipack csomagolástechnikai klaszter.

omnipack_thumb-446x251_b

A jelenleg 29 tagcéget számláló társulás alig egy hete nyitotta meg nagyváradi képviseletét a megyeszékhely várában, kétnapos fórumuk alkalmával pedig több megállapodást is kötöttek olyan romániai vállalkozássegítő szervezetekkel, mint amilyen a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Romániai Munkaadók Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara vagy éppen a Romániai Vállalkozásokért Egyesület.

Keresztúri Zsolt klasztermenedzser a Krónikának elmondta, hogy százalékban nem határozták meg a Romániában általuk megcélzott piaci részesedést, ugyanakkor komoly potenciált látnak az itteni piacon. Mint magyarázta, egy romániai partnernek akár pénzügyi előnye is származhat abból, ha klaszterhez csatlakozik, több nemzetközi pályázaton ugyanis csak ilyen társulási szerkezetben lehet indulni. Klaszterük emellett nemzetközi tapasztalatcserét is biztosít külföldi, többek között finn, svéd, spanyol vagy francia klaszterekkel. Márpedig tapasztalata szerint Skandináviában nagyon erősek a klaszterek, és szerinte ezeknek van létjogosultsága, amennyiben a szervezők megpróbálják a maximumot kihozni belőle.

Keresztúrinak ugyan nincs átfogó ismerete a romániai klaszterekről, ugyanakkor arra rámutatott, hogy egy tavalyi konferencia 550 résztvevőjéből legalább 150-en tőlünk vettek részt, többségük pedig klaszter volt. Ezzel együtt úgy érzi, hogy minőségben „talán a magyaroktól is van mit tanulniuk”. Fontosnak tartotta elmondani, hogy az Omnipack klaszter tagjai mind olyan cégek, akik komoly fejlesztéssel kiépített, innovatív szolgáltatást kínálnak, amely bár drágább, de a romániai piacon is lehet létjogosultsága.

Erre példa, hogy már jelenleg is dolgoznak együtt egy Bihar megyei vállalkozóval. Mint azt az érintett Cornel Sabău lapunknak jelezte, az általa Nagyürögdön előállított dióbelet és darált diót épp az Omnipack klaszter elnökének cége csomagolja Magyarországon, és mivel a csomagolás megfelel az EU-szabványoknak, ezért a külföldi forgalmazást is lehetővé teszi. Hangsúlyozta, ő csak a gyártásra próbál koncentrálni, ezért ahogyan itthon, úgy külföldön is kizárólagos forgalmazói szerződésről tárgyal.

A klaszternek amúgy fontos tulajdonsága, hogy a tagok egymásnak nem versenytársai, ezért nagyobb szerződéseket tudnak megkaparintani. Mint megtudtuk, összesen 35 millió eurós az árbevételük. Ugrin András, az Omnipack elnöke amúgy mintegy tizenöt évvel ezelőtt kezdett el ezzel foglalkozni, ám akkor még integrátornak nevezte a csoportosulást, amelyet négy évvel később már első magyarországi klaszterként akkreditáltak. Mint a Krónikának elmondta, klaszterükből pillanatnyilag egy jó hullámkartondoboz gyár, fémcsomagoló eszközök gyártója és egy üvegcsomagoló hiányzik, de raklapgyártót is keresnek még.

„Ahol gyártás van, ott csomagolás is kell. A csomagolástechnika viszont még mindig gyerekcipőben jár Romániában. Van egy-két jó cég, de ez nem tudja lefedni a növekvő igényt, ezért a piaci lehetőség nyitott a számunkra. Ami fontos a koncepciónkban, hogy nem kitúrni akarjuk a már meglévő vállalkozásokat, hanem velük együtt, közösen szeretnénk haladni” – szögezte le Ugrin, hozzátéve, hogy tudásban is „barátként” közelítenek, különösen hogy a környezetbarát csomagolóanyagok kérdésével hamarosan Romániának is szembe kell néznie.